全港唯一 香港阿雷馬球迷聚腳點

1491696_10152345570667171_3164973196940315435_n

有留意東南亞足球嘅球迷,每每經過銅鑼灣渣甸坊天香牛什大王附近,個頭定必會向上望,因為唔知幾時開始,個度就有支阿雷馬旗掛左出黎。

一路都好好奇,究竟旗幟入面係乜野光景,有人估係球迷基地,有人估可能屋主十分喜歡阿雷馬。

今日就由喺香港打工既阿雷馬女粉絲(Aaremanita)帶大家解開呢個迷!

旗幟掛喺一樓,自然要行上去望過究竟。

從樓梯行上去,就已經見到"Baso Arema"既貼紙砌在梯級之間,再行幾步,會見到另一塊巨型橫額,上面寫上"Baso Urat Arema",配上一隻造型勇猛既獅子,以及一碗類似湯既物體。轉多個彎,就望到門口。

大門以藍色作主色,中央配上阿雷馬貼紙,上方則寫上"Baso Arema"。原來"Baso"喺印尼話係肉丸既意思,喺印尼無論街邊檔仔或者餐廳菜館,都可以食到Baso,係一款好普遍亦好流行既食物。而"Baso Arema"就係呢間鋪頭既名字,喺香港印尼女傭界相當出名,老細顯然係個阿雷馬既球迷吧。

開門入去,食客通通係印尼女傭,牆壁上所有告示,雪櫃內所有飲料都來自印尼,係一所十分正宗既印尼餐廳,當中大部份人都點左招牌既肉丸。肉丸以牛肉製成,丸裡面混上牛根,所以咬落會比較韌,每碗入面都有三粒。另外每碗Baso都會配以豆腐,麵條以及薄脆,佐以茄汁同甜醬油食用。店舖入面除左食品外,亦有小量日用品等發售。

老細身為一個標準阿雷馬球迷,店內當然佈滿大量阿雷馬精品啦,仲有小部分可供發售添!大概,呢度係香港唯一售賣阿雷馬頸巾既地方。

**此為清真食店,所以大家去幫襯時,千萬唔好帶豬肉或者酒精飲品上去喇。

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s