阿雷馬駐港女球迷AREMANITA

test2

上星期帶大家去食過肉丸,今個星期,繼續帶大家了解下阿雷馬’s 駐港女球迷(Aremanita)。

早於上星期,Aremanita已經收到風,知道阿雷馬今日大約兩點半會從印尼泗水飛黎香港,於是佢地神早吹定雞,印定橫額旗幟準備迎接。 其實相聚之係例行公事,只係將主場由維園搬左入機場。

相對印象中的東南亞球迷,可能佢地現場睇波唔多,只有尖叫,反而較小唱歌。 還好,佢地知道不停高八度尖叫會嘈到拆天,所以幾名大家姐不停做出「殊殊」手勢,保持安(冷)靜。

未到兩點半,佢地已經喺接機大堂B區一字排開,「Welcome to HK」橫額,旗幟,獅子毛公仔,頸巾出動,氣勢迫人。 沿住一字排開嘅人鏈後,迎來係一條以阿雷馬旗幟圍成既通道,當然球員未抵港時,只有無數旅客接受這般款待。 呆呆地等,都未見影,開始攰了,就地坐低啃一口雞脾。 大概有幾位成員剛剛黎香港做野,唔太識中文更唔多識英文,鄉下習慣未戒掉,攰了,就席地而坐,大家姐來港多年知道香港社會唔容許咁做,於是立刻提醒叫佢地起身,以免失禮。

其實印尼女傭極力改變自己黎融入香港社會,我地 又如何對待佢地呢? 星期三見到佢地不妨揮手打個招呼,然後開左波,我地先用聲大大嘅打氣聲黎揮低佢地吧!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s