想踢旺角場,唔通只係幻想?

test1

細細個睇足球小將,見到人地由小朋友開始,都會以踢國立競技場為目標。漫畫如是,現實亦一樣。日本會安排小學生,係呢個東京可以坐到四萬幾人嘅場地比賽。就咁聽落去,就知日本有幾重視青訓呢樣野啦。
之不過,你哋睇下香港!唔好話小學生丫,就連大少少嘅青年聯賽,都唔可以係香港大球場踢呀。你話大球場安排唔到,OK!大球場唔得,就算只係旺角場,都可以俾人踢下掛! 係呀!連旺角場都無呀!睇番足總網頁,今年嘅恆基青年聯賽,U15到U18嘅足總盃決賽,只係安排到係蒲崗村人造草踢呀。大哥,你知唔知咁樣嘅安排,令好多球員好失望架。

聽啲靚仔講,佢哋踢一季嘅聯賽,就係為咗係最後嘅呢一場波,係旺角場踢決賽,踏下旺角場嘅草地,又或者攞下獎,FEEL下呢啲大場嘅氣氛,而家咩夢想都無晒啦。 OK!OK!就算無旺角場,你都畀個真草場佢哋踢丫!呀哥,決賽喎,真草場都唔畀人踢?咁你點樣叫啲靚仔,第日係一個真草場,踢呢啲大波呀!

你睇番早兩個月,學界決賽呀,就算無旺角場,都整個深水場運動場嚟丫。大球場無,旺角場無,連一個真草場都無。之後仲講咩港職聯丫,根本就無人畀到希望佢哋。 想踢旺角場,諗下就好嘞…

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s