March around the world

march

Supporters March, 基本世界上各個地方都會有。係外國,一場足球比賽係一整日嘅活動,由交通、飲食、比賽、打氣、再飲食、再交通組成。

Supporters March一般都係係重要比賽出現,用意當然係「晒馬」向對手以示聲勢,同時為比賽增添更強烈嘅氣氛。橫額、旗幟、大聲公、大鼓,係基本道具。係激烈啲嘅北歐、東歐,自然會配備信號彈、煙霧彈。

部份國家如波蘭、俄羅斯,因為民族習慣及國情,會變種成「約戰」如列治華沙 (Legia Warszawa) 對列治普斯納 (Lech Poznań),就可能會有個別Ultras Group直接進行打鬥,皆因佢哋會視拒絕應戰為「欠缺勇氣」嘅表現。而由於此類事情常有,亦不一定會波及途人,所以有時警察會讓打鬥完結後,才進行逮捕。

當然,唔係全世界都會係拳頭行先,好似係日本,係重要比賽開始前會舉行「奮起集會」在場外或看台通道上唱歌、跳動,Leader會盡力挑起成員的「戰意」,以「備戰」稍後進行的大戰。參與「奮起集會」的支持者人數可能有數百,但男女老幼皆有,進行方式亦和平,一般不會受到警察干預。

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s